Spoštovane članice, spoštovani člani, zaposleni in zaposlene, tovariši in tovarišice,

Danes praznujemo 1. maj, praznik dela, vseh delavcev, delavstva kot takega in seveda nas samih, ki smo tako ali drugače del sistema, tega ali drugega. Danes ni čas za delitve na leve in desne, na sredinske in nazadnjaške, na liberalne in ne liberalne. Danes praznujemo vsi!

V času, ko se nas vsakodnevno s strani enih ali drugih medijev obremenjuje z nepotrebnimi informacijami, s stališči, ki jih zavzemajo ljudje, ki so za nas popolnoma nepomembni (različni vplivneži, in »zvezdniki«), ko nam posamezniki iz najrazličnejših »apolitičnih« organizacij s svojimi »politično korektnimi« stališči smetijo vsakdan, je čas za zdrav razum. Čas za zdravo kmečko pamet. Tisto, ki nam jo v današnjem času očitno še kako primanjkuje. Kako nam jo resnično primanjkuje se nam kaže v enem od zdravstvenih domov v Sloveniji, kjer se na več razpisanih specializacij ni prijavil niti en sam specializant, resnično 8. čudo Sveta, kaj ne? Hkrati pa se odgovornim ne zdi potrebno nemudoma zamenjati vodstvo, očitno je tam vse lepo in prav.

Dejstvo je, da se srečujemo s takšnimi in drugačnimi izzivi, tudi naš sindikat se je in se še bo, vendar tisto kar je pomembno je, da izstopimo iz množice, da so naša stališča jasna, glasna, ne nujno politično korektna in všečna, ampak vedno, resnično vedno, v skladu z našimi vrednotami in predvsem zdravo kmečko pametjo.

Ne gre spregledati dejstva, da smo se znašli v nezavidljivi situaciji, tako na globalni, kot na lokalni ravni. Zdi se nam da družba še nikoli ni bila bolj razslojena kot je danes, pa vendar družbeni podsistemi še vedno delujejo. Se mogoče kdo vpraša zakaj? Verjetno zato, ker navadno delavko in delavca ne zanima, kdo je začel vojno v Ukrajini, ne zanima jo kdo se identificira z žensko in kdo ne, prav tako je ne zanima ali se bo očetovski dopust preimenoval v dopust drugega starša (pa kolikor se že to sliši skregano z logiko in zdravo kmečko pametjo), zanima jo zgolj in samo to, kako bo preživela svojo družino s plačo, ki jo mesečno prejema in svoje delo kljub tej sramoti še vedno opravlja. S plačo, ki je v letu 2022 zagotovo padla, razen če se je ni »dobrosrčni lastnik« usmilil in ji celo povišal plačo za vsaj 12%! Tisti, ki vsakodnevno hodite po nakupih za hrano boste vedeli o čem je govora, saj če se je liter mleka podražil za praktično 100%, potem ni tolažba za to delavko, ki ima šoloobvezne otroke, da je inflacija »pod kontrolo« in da znaša »zgolj« 10%, to ni zadosti, saj so potrebne takojšnje spremembe! Zato sem prepričan, da delavci in delavke potrebujejo sindikate in sindikati potrebujemo delavce in delavke, mogoče še bolj kot kdaj koli do sedaj.

Zato drage članice, dragi člani, zaposleni in zaposlene, tovariši in tovarišice, bodrite se, stojte si ob strani, borite se za svoje pravice, povejte na glas kaj Vas moti, tudi če se okoli Vas desetine ljudi histerično dere, da nimate prav, Vas in nas bo hitro na stotine in če ne prej, takrat bomo vedeli, da imamo prav, saj nas vodi zdrava kmečka pamet!

Živel 1. maj, NAŠ PRAZNIK DELA!                                                                                             

Predsednik Sindikata KC

Vladimir Lazić, dipl. prav.