Spoštovani člani in članice Sindikata KC,

V nadaljevanju Vam bomo poskusili na kratko pojasniti razloge za najavo splošne stavke javnega sektorja v kateri bo sodeloval tudi Sindikat KC. Že od uvedbe novega plačnega sistema, se je veliko govorilo o ustvarjenih anomalijah na katere smo tudi v Sindikatu KC dolga leta opozarjali.

V dogovor iz leta 2016 je bilo končno zapisano, da se v letu 2017 prične z odpravo teh nastalih anomalij iz leta 2008, kjer smo tudi delno opredelili katere le to so. Sindikati smo se odločili, da bomo najprej odpravljali anomalije do 26. PR, saj se nam je zdelo edino pravilno in moralno, da se najprej to stori pri tistih z najnižjimi prihodki, nato pa nadaljujemo z vsemi nad 26. PR. (Le za podatek, na podlagi podpisanega dogovora je 4000 zaposlenim v UKCL osnovna plača bila zvišana od 4 do 8%.) Vlada RS je v vmesnem času, ko smo se o odpravi anomalij komaj dobro začeli pogovarjati, podpisala stavkovni sporazum s sindikatom FIDES, ki je veliki večini zdravnikov (od tega kar 574 zdravnikom v UKCL) dvignil osnovne plače v izhodišču za od 3 do 5 plačnih razredov (od 12 do 20%, ponekod drugje pa tudi za 7 PR, kar znese 32%). Hkrati smo z vladne strani dobili trditve, da so sredstva za odpravo anomalij omejena, na kar smo sindikati pred podpisom stavkovnega sporazuma Vlade RS in FIDES-a pristali, saj smo verjeli, da bo Vlada RS spoštovala svoje zaveze in bo po podpisu stavkovnega sporazuma nemudoma pričela z odpravo anomalij na DM primerljivimi z zdravniki. Mi enoten plačni sistem razumemo, da če se doseže neko povišanje plače samo za en profil selektivno, to v enotnem plačnem sistemu pomeni povzročitev novih anomalij. Prav tako je težko govoriti o enakosti, ko dvig plače za 3 PR v zgornji polovici plačne lestvice v nominalni vrednosti pomeni nekajkrat več kot dvig za 2 PR v spodnji polovici plačne lestvice. Poleg vsega navedenega smo sindikati zahtevali in tudi v dogovor zapisali, da se z letom 2018 začne odpravljati preostale varčevalne ukrepe še veljavne po ZUJF, vključno z 8% znižanjem vrednosti plačnih razredov, na katere smo sindikati pristali kot del varčevalnih ukrepov in je z njimi Država RS prihranila več kot 1,5 milijarde EUR. Ker Vlada RS ni imela posluha za naše večkratne pozive za ohranitev enotnega plačnega sistema, že doseženih razmerij med posameznimi profili, odpravo nekaterih ključnih anomalij, ter seveda tudi odprave 8% znižanja plač po ZUJF smo se v večini sindikatov znotraj PSJS odločili, da napovemo stavko.

Ne bi želeli izgubljati besed o pomembnosti našega boja za vse javne uslužbence, za enoten plačni sistem in brez razlik za prav vsakega od Vas! Prav tako ne glede na malomarna natolcevanja nekaterih sindikatov, ki delujejo v UKCL, ki se pogajanj niso niti udeleževali, in je njihov namen očitno škoditi in blatiti Sindikat KC in ne skrbeti za dobrobit svojega članstva, smo v Sindikatu KC s sodelovanjem na pogajanjih dosegli, da se je za 4000 zaposlenim v UKCL izhodiščna plača zvišala za do 2 plačna razreda. Formalno nismo sprejeli sklepa za podpis Aneksa h KPDZSV, saj smo imeli občutek, da smo vseeno ustvarili nove anomalije pa vendar se je naš boj šele začel, ob tem pa lahko člani in vsi javni uslužbenci uživajo v plodovih našega trdega dela. Poleg tega velja dodati, da bomo napovedali stavko v dejavnosti zdravstva pod okriljem Sindikatov v zdravstvu Slovenije PERGAM, katerega člani so vsi člani Sindikata KC in je sindikat reprezentativen za dejavnost zdravstva!

Zaradi vsega naštetega apeliramo in pozivamo vse člane in članice Sindikata KC, ter vse, ki podpirajo naša prizadevanja in si želijo biti del pozitivne spremembe, ki ne sloni le na nerganju in blatenju drugih, temveč temelji na trdem poštenem delu, ki bo prineslo spremembe za vse zaposlene v dejavnosti zdravstva, da se nam pridružite na protestnem shodu, ki bo 24.1.2018 ob 12:05 na Gregorčičevi 20 – 25 pred poslopjem Vlade RS.

Stavka bo v UKCL potekala na delovnem mestu za tiste za katere velja omejitev stavkovnih aktivnosti po Zakonu o zdravstveni dejavnosti, za vse delavce, ki pa niso zdravstveni delavci ali sodelavci, pa teh omejitev ni in se lahko stavke udeležijo, prav tako tudi protestnega shoda brez posebnih omejitev. Ob tem dodajamo, da ni potrebno nikakršno izjasnjevanje vodstvu UKCL ali zbiranje podpisov stavkajočih, ter tudi dodajamo, da je vsakršno nezakonito omejevanje pravice do stavke kaznivo dejanje in bomo v Sindikatu KC zoper vsakega, ki bi poskušal storiti takšno dejanje nastopili z vsemi razpoložljivimi pravnimi sredstvi.

Lep sindikalni pozdrav in se vidimo 24.1.2018!

Predsednik Sindikata KC

prim. Matija Cevc dr. med